Schaakvereniging ONS GENOEGEN - Rapid toernooi 2023

Ernst Schroth

 

Voor het eerst, na de coronajaren, konden we weer ons traditionele Rapid-toernooi organiseren. Op de aan het toernooi voorafgaande vrijdagavond hadden zich 64 deelnemers gemeld. Wanneer we onze reserves, Hans Kodde en Jacques van den Berg, zouden inzetten betekende dat 66 deelnemers. Elf groepen van 6 dus en wel het maximum aantal dat onze speelzaal kan hebben. Vanaf 9 uur de volgende ochtend kwamen de deelnemers binnendruppelen. Die druppels hadden ze buiten opgedaan want het was beestenweer, die 14de januari.

 

Zoals altijd meldden zich op het laatste moment nog mensen af en kwamen er een paar zonder kennisgeving  niet opdagen. Niet leuk en niet aardig, dat laatste. Daar staat tegenover dat good old Mark Berisa onaangemeld verscheen. Hij speelt het toernooi al sinds (mijn) mensenheugenis mee en kreeg natuurlijk nog een plaats. Dit alles leidde op het laatste moment tot veel geschuif met de groepsindeling. Inmiddels zijn we daar wel handig in geworden zodat, na de openingswoorden van Martinus Riemersma, tien groepen van 6 deelnemers om half 11 aan de eerste ronde konden beginnen. 

 

De eerste minuten na het begin van een ronde is de speelzaal altijd muisstil.

Wonderbaarlijk - 60 mensen, min of meer opeengepakt, en je kunt een speld horen vallen! Rondkijkend herkende ik heel veel 'oudgedienden', als daar waren: eerdergenoemde Mark Berisa, Gabi van de Schootbrugge, Gert Legemaat en Nilufer Karayilan, Arie van der Burch, Rien van Brummelen en  Bastiaan Gramser met zijn trouwe geleidehond. En nog heel veel meer, die ik niet allemaal met name noem, wat ze me naar ik hoop niet kwalijk nemen. Ook waren er beduidend veel, althans voor mij, 'nieuwe' gezichten en speelden er 6 jeugdleden mee, waarvan sommigen zich al  als geduchte tegenstanders ontpopten.

 

Na drie ronden begon tegen een uur of één de lunchpauze. Gezien de aanhoudende regen bleef men meest binnen; de ruimte beneden is groot genoeg om een flink aantal mensen op te vangen. Er werd goed gebruik gemaakt van de door Klaas Altena en zijn medewerker verzorgde catering.  Lekkere broodjes en erwtensoep waar zelfs TATA in Wijk aan Zee niet aan kan tippen!

 

Om twee uur werd begonnen aan ronde 4 en om circa half vier was ook ronde 5 gespeeld en kon een begin worden gemaakt met het uitrekenen van de resultaten en het bepalen van de winnaars. Voor de bepaling van de volgorde van resultaten geldt bij ons het volgende. Winnaar van zijn groep wordt degene met de meeste wedstrijdpunten. Indien twee of meer spelers eindigen met een gelijk aantal punten geldt het onderlinge resultaat. Geeft dat ook geen uitsluitsel dan wint degene met de laagste ELO-rating. En indien één of beide spelers geen rating hebben wordt  de zwartspeler tot winnaar verklaard.

 

Per spelersgroep waren er een eerste, een tweede en een derde prijs. Daarnaast kregen alle zes jeugdspelers een prijs, ongeacht hun resultaten.

 

Voor de statistici onder ons:

Maar liefst 4 spelers werden groepswinnaar door al hun 5 wedstrijden te winnen. Dat waren in volgorde van speelgroepsterkte: Erik van Zomeren, Ruud Küchler, Hrdya Dinanath en Jesse Geerars. Slechts één remise gaven weg de kanonnen: Evan Los en Tim Grutter. Tim was met zijn overwinning in groep A de 'overall' toernooiwinnaar. En maar 'één verliespartij moesten Rob Nieuborg, Bastiaan Gramser, Erik van Esterik, Bab Wilders, Wim van der Mark, David Chang, Egon Bloem, Marnik Woldhuis en Peter Bommel toestaan.

 

Aangezien we 60 deelnemers hadden en elk deenemer 5 partijen speelt zou je al gauw kunnen concluderen dat er op zaterdag 14 januari 300 partijen doorheen gegaan zijn. FOUT! natuurlijk! Als Jan tegen Piet speelt, speelt Piet tegelijkertijd tegen Jan. Van de dus 150 gespeelde partijen eindigden er maar 18 in remise. In de groepen H en K, beide met een dame aan boord, werd het hardst gevochten. Van de totaal 30 partijen die daar gespeeld werden eindigde er geen enkele in een gelijk spel. Wat een fighting spirit! Daar kunnen die mannen uit groep D met 4 remises op de 15 spellen nog wat van leren. Uiteindelijk werd er zaterdag 66 keer gewonnen - en net zo vaak verloren (toeval?).

  

Om 4 uur werd begonnen met de prijsuitreiking, humorvol geleid door Martinus Riemersma. Per groep kregen de deelnemers die als een, twee, of drie geëindigd waren een prijs, waarbij een uitzondering gemaakt werd voor de 6 jeugdspelers die ongeacht hun resultaat een prijs kregen. Ik volsta hier met het noemen van de groepswinnaars. (De gedetailleerde eindstanden per groep vindt U in een aparte bijlage).

 

Groep A:        Tim Grutter, ongeslagen, een remise

Groep B:        Erik van Esterik, een verliespartij

Groep C:        Erik van Zomeren, alles gewonnen

Groep D:        Ruud Küchler, alles gewonnen

Groep E:        Hrdya Dinanath, jonge jeugd, alles gewonnen

Groep F:        Wim van der Mark, op onderling resutaat tegen Bab Wilders

Groep G:       Govert Vastenburg, met een remise en een verliespartij

Groep H:       Bastiaan Gramser, een verliespartij

Groep I:         Evan Los, ongeslagen, een remise

Groep J:        Bestond niet (dat bordje hebben we niet!)

Groep K:        Jesse Geerars, alles gewonnen

 

Als prijzen hadden we flessen wijn, schaakboeken, mokken met 'I love Chess', herensokken, geurkaarsen en zware kandelaarvoeten.

Tegen half 5 had iedereen die dat verdiend had zijn prijs geincasseerd en sloot Martinus Riemersma het toernooi na alle aanwezigen bedankt te hebben en een goede thuisreis te hebben gewenst.

 

Mijn dank gaat uit naar Jacques van den Berg, die prima voor al het schaakmateriaal  zorgde, naar Frank van Halem voor het tijdeljk vervullen van de penningmeester-functie, naar Hans Kodde voor het zorgen voor de prijzen en het zonder morren vervullen van de steeds onzekere reserverol en naar Klaas van Altena en zijn medewerker voor de uitstekende broodjes en de geweldige erwtensoep. En tenslotte dank ik Martinus zeer voor de hulp die hij me gegeven heeft. Als gevolg van gezondheidsperikelen was ik niet geheel fit, maar hij heeft bijna al mijn taken zodanig perfect overgenomen dat dit het meest soepel verlopende toernooi werd dat ik me kan herinneren.

 

Ik meen dat we kunnen terugkijken op een geslaagd toernooi.