Verslag Nijkerkse Schaakclub 2 - Ons Genoegen (viertal), 9 december 2019
Gerrit Sepers

CHESS 03 4 tal images

Aangezien Vincent Kempen nog steeds niet in staat is om mee te spelen in het viertal hebben wij dankbaar gebruik gemaakt van de capaciteiten van Frank van Halem. Zo zijn wij naar Nijkerk getogen.

Na een vriendelijke en gastvrije ontvangst hebben we de degens gekruist.
Helaas werden wij al snel opgeschrikt door een kreet van Jan Escher. Hier volgt allereerst zijn verslag.

“Mijn partij aan bord 1 heb ik verloren. Mijn tegenstander wist enig terrein te winnen, zodat ik positioneel slechter stond. En tot overmaat van ramp maakte ik nog een fout en verloor mijn dame tegen een paard. Daarom besloot ik de partij op te geven. Hij had een speciaal antwoord op 1. e4 dat ik niet kende”.

En Frank van Halem heeft gevochten om door de hechte linies van zijn tegenstander heen te breken. Maar dat wilde maar niet lukken.

Frank schrijft het volgende:

“Ik had al wat huiswerk gedaan. Mijn  tegenstander heeft een rating van rond de 1470 en in de vorige ronde had hij gewonnen. Na wat inleidende zetten kwam de Franse verdediging op het bord. Ik zag kans om mijn tegenstander op de c-lijn aan een dubbelpion te helpen en vervolgens zijn koningsloper weer "in het hok" te jagen. Het ging verder erg voorzichtig aan. De pionnen kwamen vast te liggen en dat kon alleen opgelost worden door te offeren. Voor mijn tegenstander zou dat onvoordelig zijn. Hij had al een dubbelpion en na offeren zou zijn pionnenstelling er niet beter op worden.

Ik was op mijn beurt ook nogal beducht voor zijn paard dat wat al te vrijmoedig in mijn buurt kwam. Uiteindelijk kwam de stelling zo vast te staan dat ik remise aanbood. Ik zag geen kans meer om te winnen. Ook van mijn kant was offeren wat erg gevaarlijk. Hij sloeg af. Het stond al 2-1 voor ons en hij vond dat een remise niet in hun voordeel was. Daarna liet hij zich verleiden om stukken af te ruilen, terwijl de pionnenstelling zo vast als een huis bleef staan. Na al dat ruilen bood ik weer remise aan. Kortom: alles bijeen een terechte remise. Ik zag in het begin een combinatie die volgens mij niet kon, maar volgens de computer wel. Uiteindelijk zou ik er geloof ik toch niet veel mee opschieten.

Ik heb vrede met de uitslag en hoop mijn tegenstander ook!"

Bij Ernst Schroth eindigde zijn partij heel duidelijk in zijn voordeel:

“Mijn tegenstander opende met d4  en  was wat slordig met de behandeling van de opening zodat  ik al snel een pion in de schoot geworpen kreeg. Op een bepaald moment dacht ik met een vork Dame – Loper een Loper te kunnen winnen. Dat feest ging niet door – ik had me verrekend. Wel kon ik mijn Paard tegen zijn witte Loper ruilen, hem aldus berovende van de helft van zijn Loperpaar. Dat paar zou misschien voor narigheid hebben kunnen zorgen op ons steeds leger wordend bord. Schaak met de Dame naar h5 leverde me de tweede pion (h2) op en wat later een derde. Mijn tegenstander deed weinig om afruil van stukken te voorkomen. In tegendeel. Nadat er twee Dames en twee Torens van het bord waren verdwenen, ik drie pionnen meer had en we beiden nog een Toren en hij een Loper en ik een Paard over hadden ruilde hij de Torens af. Niet verstandig. De partij afmaken was verder niet moeilijk.”

Zelf speelde ik (Gerrit Sepers) aan het derde bord tegen iemand die niet zo veel kennis van openingen had. Maar wel in staat bleek mijn spel en mij te ontregelen. Ik kwam al vrij snel in de problemen en stond aanvankelijk een kwaliteit achter. Gelukkig kon ik me zelf hernemen en won kort achter elkaar zijn beide torens. En toen was het spel uit.

Met de eindstand van 2˝ -1˝ konden thuiskomen. En het allermooiste is wel dat we de koppositie hebben kunnen behouden!

In de volgende ronde treffen wij in een thuisronde de schaakclub PSV / DoDo uit Putten en wel op donderdag 6 februari 2020.