Verslag Ons Genoegen (viertal) - Veluws SG, 7 november 2019
Gerrit Sepers

Allereerst ter nagedachtenis aan Arij Rijke nog het volgende. Arij was altijd zeer geïnteresseerd in de verrichtingen van het viertal. En als er bij de berichtgeving op onze site om welke reden dan ook wat vertraging was opgetreden, zei hij steevast op volgende donderdagavond tegen mij: “Ik heb nog helemaal geen verslag van jullie gezien ...”. In de toekomst zullen we dit missen!

In dit seizoen hanteren de bonden voor een aantal klassen een nieuw concept. Ontstaan uit nood weliswaar, maar het heeft wel zijn charme. Er zijn namelijk poules van vier clubs gevormd, die tweemaal tegen elkaar uitkomen. En het leuke is ook dat wij twee nieuwe ploegen tegenkomen, te weten Veluws S.G. 1 uit Ermelo en S.V. PSV/Dodo 1 uit Putten. Nijkerkse Schaakclub 2 is ons al bekend.
Na onze kennismaking zijn we aan de slag gegaan. De partijen verliepen vanaf zet 1 eigenlijk op alle borden voor ons naar wens.

Jan Escher schrijft het volgende: “Het was een leuke wedstrijd met wisselende kansen. Op het laatst stond ik beter. Aangezien we toch al gewonnen hadden, heb ik remise gegeven.”

En Ed Mönch, in prachtig proza, verwoordt zijn indrukken als volgt: “Na een zevental openingszetten dacht ik dat mijn tegenstander zijn  stelling danig had verprutst. Niets was minder waar.  Hij pareerde mijn aanval  en het scheelde niet veel of hij had de rollen omgedraaid. Maar toen vergreep hij zich aan zijn toren op f8, die hij,  naar hij dacht, ongestraft naar c8 had kunnen overbrengen.

Maar oh, rampspoed! Hij had hem en prise voor mijn paard neer gezet.
Hij slaakte een lichte wanhoopskreet en zette de toren verbouwereerd terug op veld f8.
Ik moest hem erop wijzen dat dat niet mocht volgens de algemeen geldende spelregels. Hij herstelde zijn vergissing en hij moest met lede ogen toezien hoe ik die toren consumeerde.
Daarna was het gebeurd want hij herstelde niet meer van die blunder. Na ruim twintig zetten gaf hij zijn tegenstand op. Tegelijkertijd  met de triomfale gevoelens over mijn winst werd ik ook een beetje droevig gestemd. Ik bedacht dat zo’n fatale misgreep ons allen had kunnen overkomen.
In stilte heb ik - bij wijze van hommage aan het adres van mijn tegenstander – een dunne rouwrand om mijn overwinning gedrapeerd.
Maar fijn vond ik de uitslag wel!!”

En dan Ernst Schroth: “Mijn tegenstander, Henk Miedema, opende met d4, waarop ik Pf6 antwoordde. Na wat rustige openingszetten van beide kanten rocheerde ik op de 6de zet  kort en hij vervolgens lang op de 7de. Vrij snel daarna overwoog ik een offer (Pxa3, bxa3, Lxa3, met schaak), wat misschien kansrijk was geweest. Ik besloot het niet te doen en verder rustig aan de aanval te werken. Dat kon, omdat wit weinig initiatief ontplooide. Op de 14e zet kon ik een open b-lijn forceren. Wit’s koning kon geen kant uit, ook al door m’n  paard op e4 dat daar niet of nauwelijks weg te krijgen was. Wit verdedigde niet sterk, maar de stelling was voor mij sowieso duidelijk gewonnen. Op de 20ste zet kon ik  met mijn pion naar b2 de witte koning mat  zetten. En dat deed ik.”

Zelf speelde ik (Gerrit Sepers) met wit. Ook ik moest vaststellen dat mijn tegenstander weinig tegenstand bood. Zonder enige moeite kon ik mijn damevleugel ontwikkelen. Hetgeen na ruim 20 zetten uitmondde in een overwinning.

Zo werd de eindstand 3½ - ½ . We zijn dit seizoen dus met groot succes van start gegaan en hebben direct de koppositie in onze poule kunnen pakken.

De volgende wedstrijd, uit tegen de Nijkerkse Schaakclub 2, is op maandag 9 december aanstaande.