Van de voorzitter (03)
Henk Juffer

Nu we digitaal zijn gegaan moet ik er wel even aan wennen dat er geen seintje van een redacteur meer komt dat er weer wat van de voorzitter wordt verwacht, dus die druk is er af. Maar soms moet er toch wat geschreven worden, en komt het dus aan op mijn eigen verantwoordelijkheid. En dat is dus nu.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: ik had al het idee dat men bezig was/is om de onderbond om zeep te helpen. Immers vrije inschrijving in de KNSB-competitie, kan leiden tot vermindering van het aantal teams. Hoeveel zullen er dat gaan worden in de onderbonden. Het kan nog gekker. Op 7 mei is er een voorbereidende vergadering voor de vergadering van 17 mei, de z.g. voorjaarsvergadering van de SGS. Op deze vergadering worden belangrijke punten behandeld die op de ledenvergadering van oktober anders te veel tijd zouden kosten. Belangrijkste punt van deze mei - vergaderingen is de samenvoeging van de SBO, OSBO en de SGS. De bedoeling is dat er één grote competitie komt. Er komt een indeling van 8 achttallen (dus nog maar 7 bondswedstrijden) en men zal de indeling zo maken dat je hooguit een uur (!) moet rijden om bij de tegenstander te komen. De aanvangstijd wordt 19.45 uur. Promotie- en degradatieregelingen blijven ongeveer gelijk behalve natuurlijk die van de overgangsklasse.

Promotie naar de KNSB zal worden afgeschaft. Voor de teams van 4 spelers zal er volgens mij weinig veranderen. De groepsindeling gaat volgens de ELO – rating met een bovengrens van 1700 punten. Een belangrijk punt is een nieuwe regel dat de wedstrijdleider van de SMN (schaakcompetitie Midden Nederland) aan één speler die een hogere ELO – rating heeft toestemming mag geven om toch deel te nemen (in mijn geval met mijn huidige ELO van 1705 punten - zo’n 25 (!) jaar geleden behaald - zou ik dus mee kunnen gaan doen met het viertal).

Dan is er nog een ander belangrijk punt. Er komt een beroepscommissie die een bindende bevoegdheid krijgt. De drie bonden blijken daar zeer verheugd over te zijn. Het zal wel. En eigenlijk heb ik dat gevoel altijd bij al die vernieuwingen. Ze doen hun best maar. Aan alle kanten wordt er aan onze sport getrokken (mogen we nog wel van schaaksport praten?) We worden steeds meer bij de liefhebbers van kruiswoordraadsels, doorlopers, Zweedse puzzels of sudoku’s geplaatst.  En ach, wij helpen wel een handje mee. Laat ik het maar eenvoudig houden; ik zal mijn best blijven doen om op de donderdagavond een leuke schaakavond te hebben met gelijkgestemde spelers die nog steeds van een leuk partijtje schaak houden. En hoe de uitslag ook is geworden, daarna nog gezellig aan de, nog steeds onvolprezen bar, aan elkaar gaan uitleggen dat het toch echt op de 22e zet anders had gemoeten…...

Over een paar weken zullen we weten hoe het achttal en het viertal geëindigd is.  Dan zal de clubkampioen bekend zijn en kunnen we aan de zomercompetitie beginnen.  Zelf hoop ik al vroeg met vakantie te gaan. Dus wens ik jullie nu alvast een mooie zomer toe. Dat de Here ons allemaal mag bewaren en uitgerust weer bij elkaar mag brengen ergens in augustus.