Van de voorzitter (01)

Henk Juffer

Toch wel even wennen, deze bijdrage aan de digitale Veldheer.

Laat ik beginnen om alle clubleden en mensen die nu mee kunnen lezen, een geweldig mooi schaakjaar toe te wensen in het nieuwe jaar 2018. En ook een gezond jaar. Dat hebben we niet zelf in de hand maar dat is aan onze hemelse Vader. We kennen allemaal het lied: wat de toekomst brengen moge, mij geleidt des Heren hand. Een oude tekst maar nog springlevend, ook  in deze tijd.

We gaan dus weer aan de slag. 4 januari werd om het snelschaakkampioenschap van de club gespeeld. Het was niet verrassend dat Joost Marcus de titel veroverde. Wel dat de overige leden dicht op elkaar zaten; een heel peloton met 3 ½  punten. Hoe dan ook, het was een gezellige start met een hapje en een drankje. Dan zijn we volop bezig met de voorbereidingen van “ons” toernooi. Uit de wijde omtrek komen spelers deelnemen, velen al jaren lang. Als u dit stukje leest is het alweer voorbij maar ik weet zeker dat het weer een geslaagd toernooi is geweest. En dat komt o.a. dat iedereen met een prijs naar huis gaat.

En er zitten prijzen bij die zeer gewild zijn: de prachtige schaakboeken die Bab Wilders ons, bijna voor niets, ter beschikking stelt. En dat twee per groep. Hoge of lage groep; de eerste twee per groep mogen kiezen. Het is elk jaar weer een genot om te zien, als de prijzentafel uitgestald word, hoe men zich verdringt om naar de titels te kijken om de (niet goedkope) boeken alvast te sorteren. Bab weer hartelijk dank.

Ook een bedankje (hij heeft een hééél groot bedankje verdiend) voor Ernst Schroth die al jaren de wedstrijddirecteur is en met vaste hand het toernooi leidt. In deze Veldheer is het verslag van ons rapidtoernooi van de hand van Ernst terug te vinden plus de definitieve uitslagen per groep.

Dan nu iets privé dat toch ook wel wat minder privé is want alle clubleden hebben er mee te maken: de huiscompetitie. Een  jaar of acht geleden heb ik mij zelf aangeboden om de oneven man te zijn. Niemand werd dus weggestuurd. Ik speelde dan gewoon niet. Mede ingegeven door  ziekte vond ik het ook niet erg. De inspanning was me vaak te veel als ik wel speelde.

Hoe dan ook; er waren wel nadelen door deze regeling. Ik haalde weinig punten en kwam daardoor laag op de ranglijst te staan. Als ik dan wel kon spelen was dat dan niet tegen sterke spelers/speelsters. En die hebben het nooit gezegd; maar toch voelde ik dat het niet altijd een prettige wedstrijd was. (ook al bood ik vaak remise aan) Hoe dan ook;  ik ga gewoon weer spelen volgens de ranglijst en dat betekent dat nu anderen, bij een oneven aantal, niet kunnen spelen. Een gegeven waar alle clubs mee te maken hebben.

Dat was het dan voor deze keer!